Kjære alle sammen, som dere vet er Dansefestivalen 2020 avlyst grunnet Covid-19.
Vi takker alle våre gjester og samarbeidspartnere for forståelse og støtte og gleder oss til ny festival i 2021.
Andreas Bjørkås
Andreas Bjørkås kommer fra en familie med flere aktive folkemusikere. Han lærte felespill og slåttemusikk av flere spellmenn i Oppdal. Etter oppveksten i Oppdal gikk ferden videre til folkemusikklinja ved Vinstra vidaregåande skule. Her kom han inn i et miljø hvor flere medstudenter siden har gått hen og blitt markante skikkelser i norsk musikkmiljø generelt, og norsk folkemusikkmiljø spesielt. Etter dette studerte Bjørkås både folkemusikk og klassisk ved Norges Musikkhøgskole. Her hadde han Per Sæmund Bjørkum, Håkon Høgemo og Terje Moe Hansen som felelærere. Bjørkås har deltatt på kappleiker i en årrekke, og vunnet sin klasse flere ganger. I 2013 vant han kongepokalen i fele klasse A på Landskappleiken på Røros, og har vunnet klassen totalt 5 ganger. Som solist har han opptrådt i en rekke sammenhenger - på konserter, dansespillinger, som solist med orkester og i radioprogrammer. Med folkemusikk- og gammeldansgruppa Nordafjells, spilte han gjennom en årrekke til dans, i konkurranse og til konsert. Nordafjells vant gruppespill på Landsfestivalen i 2007, var NRK sin utsending til EBU’s Eurofolk i 2008 og nådde også finalen i INTRO-folk i 2009.
Bjørkås arbeider i dag som utøvende felespiller/fiolinist og lærer, bla. som førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole i Oslo.
Bjørkås liker å fornye og eksperimentere innenfor tradisjonenes rammer, og komponerer også musikk. Han er også fast arrangør for flere spellmannslag. Han har gitt ut to plater med gruppa Nordafjells, og kom i 2011 ut med egen solo-CD, “Veiskille”. I 2015 ga han ut plate med Andreas Bjørkås Trio. I tillegg har han medvirket på andre utgivelser. I 2019 ga han sammen med sin onkel, Sverre Bjørkås, ut ei notebok med slåtter av oppdalsspellmannen Gunnar Bjerkås. Andreas Bjørkås har særlig fordypet seg i feletradisjonene fra Oppdal og omegn, Ottadalen og Rørosområdet. Han trakterer også hardingfele.
Arnsteins
Arnsteins gjenoppstår på Dansefestivalen i Sel 2020 etter utrolig mange ønsker.
Arnsteins etablerte seg raskt som et av landets mest populære gamme/dansorkester.
Det startet i 1975. Den første plateproduksjonen ble gjort i 1976, og fikk den norske sølvplaten i 1980 for det gode salget avGamme/dansens beste 3.
Blant de mest kjente /åtene til orkesteret er Tjo og hei og itjnå ainna - Piggsvinskinnet - Jammen va det livat, Vi fann livet og sist men ikke minst Trønderbrura av Olav lndal. Orkesteret har hatt flere melodier på Norsktoppen. l tillegg til selvskrevet materiale har orkesteret også spilt inn mange skandinaviske standard/åter,fortrinnsvis av komponister som Carl Jularbo, Thore Skogman, Evert Taube og Alf Prøysen.
BESETNING OG KORT OVERSIKT
Orkesteret startet karrieren med å underholde i bryi/up og mindre sammenkomster, men fikk etter hvert et større publikum. Den opprinnelige besetningen bestod av Arnstein Moen på trekkspil/ og vokal, Håkon Renanger gitar og vokal, Per Haugan på bass og Knut Sjøvold på trekkspil/. Både Haugan og Renanger hadde tidligere spilt i dansebandet Vikings. Ved enkelte spil/ejobber på 1980- tallet, ble den opprinnelige besetningen av og til supplert med ytterligere musikere, der i blant Kai Bierman på trommer, Kjell Karlsenpå steel-gitar og Per Johnny Nor/en påfele. I 1985 sluttet Knut Sjøvold og Per Haugan i orkesteret og ble etter hvert erstattet av Kay Vang og Per Adolfsen.
I tillegg til originalmedlemmene Arnstein Moen og Håkon Renanger, har den andre utgaven av orkesteret bestått av Per Adolfsen (trekkspil/ l synt l song) Harry fug/em (trommer) Per Johnny Nor/en (fele J bass J song) og Jostein Sveen (gitarer J bass J song) Kay Vangvar også med i mange
årpå bass.
Med denne besetningen, som var spesielt aktiv på 1990-tallet, gjennomførte orkesteret flere nye plate-innspil/inger, turneer i USA og Karibien.
Orkesteret har vunnet « Gammeldanskategorien i Dagb/adets leseravstemning 2 gonger», som resulterte i konserter i Oslo konserthus.
Rundt år 2000 hadde Arnsteins fanklubb rundt 1200 medlemmer.
l 2005 ble den opprinnelige besetningen med Moen, Renanger, Sjøvold og Haugan gjenforent i forbinde/se med at orkesteret /eiret 30-årsjubileum. Denne besetningen er også kjent under navnet
«Arnsteins original»
INNSPILL/NGER
Defjerde p/ateutgivelsene i serien «Gammeldansens beste» var alle Innspilt i Arctic studio med Hans Rotmo som produsent. Felles for alle disse utgivelsene var at de var tuftet på norsk og skandinavisk tradisjonsmusikk.
11980 kom samleplaten Arnsteins beste, en oppsummering av karrieren så langt.
Utover på 80-tallet valgte bandet å endre noe av lydbi/det i retning av country-musikk, noe som ble reflektert påutgive/sen av platen «Tjo og hei! Med ny steel» i 1983.
Dalakopa
Dalakopa er en internasjonal gjeng med musikere fra 4 land: Norge, Sverige, Danmark, og USA. Vi har sammen funnet vår spesielle sound, mye på grunn av forskjellige utgangspunkt musikalsk, og landene de kommer fra. Repertoaret vårt henter i i hovedsak fra Rørosdistriktet, Østerdalen, Sverige og fra gruppens egne komponister.
Vi elsker å spille til dans, men en god konsert er heller ikke så dumt. Da kan vi få brukt mye av vårt mer lyriske repertoar.
En Dags Pause
Men EN DAGS PAUSE får man Jahn Teigens største hits servert av et band bestående av 6 personer som elsker å spille disse sangene, og som elsker å gi publikum det lille ekstra. Også Prima Vera-sanger og sanger fra Anita Skorgans repertoir blir å høre når EN DAGS PAUSE inviterer til konsert.
Etter debuten høsten 2019 og utsolgte konserter og ekstrakonserter på flere steder, har bandet et godt håp om at 2020 blir et morsomt år. Mange konserter er booket , både små intimscener og større festivaloppdrag. God stemning og masse allsang kan garanteres!
Essence of Smokie
Mer en 40 år etter at Smokie ga ut sitt første album (Pass it around) i 1975 er musikken fortsatt populær i Norge og Scandinavia. De største hittene som ble skapt i perioden 1975 til 1986 med Chris Norman som frontfigur og vokalist blir med kjærlighet og respekt fremført av Norges eneste Smokie-tributeband, Essence Of Smokie.
Ideen om en Smokie tribute ble skapt av frontfigur og vokalist Terje Lehn etter at han med sin Chris Norman aktige vokal i mere en 25 år har coveret Smokie låter som en del av underholdningen på sine show.Etter å ha sett hvilken respons disse låtene gir ute blant publikum fortsatt så mange år etter utgivelsen, ønsket han gjøres noe mere ut av det store potensialet som lå i sangene og melodiene som publikum aldri ser ut til å bli lei, og resultatet ble da tributen «Essence of Smokie»."Essence of Smokie" lar deg ta del i en tidsreise som strekker seg over de 10 første og viktigste årene i Smokies karriere.Det var i denne perioden bandet kom under vingene til produsentene Nicki Chinn og Mike Chapman, og hits som "Don't play your rock'n roll to me" "Changing all the time" "Wild angels" "Living next door to Alice" "Lay back in the arms of someone" "Oh Carol" og "Few dollars more" ble unnfanget, spilt inn og etter hvert ble til udødelige slagere.Medlemmene i Essence Of Smokie har alle hver for seg lange karrierer innlands så vel som utenlands og blir ofte benyttet i forskjellige arrangementer og produksjoner, både på tv, scene og i studiosammenheng.Medlemmene i Essence Of Smokie:Terje Lehn: Front figur og vokalist.Bent Jensen: Gitar og kor. Trine Renate Moen: Gitar og kor.David K.Evans: Keyboard, gitar og kor.Tony Forsythe: Bass og kor.Håvard Sunde: Trommer.
Little Willie & The Ghostriders
Nesten hele livet har det vært countrymusikk som har ligget hjertet nærmest hos Arnt Joar ”LITTLE WILLIE” Bråten, og da spesielt artisten Willie Nelson, som etter hvert ble en stor inspirasjonskilde for Arnt Joar.
Likhetstrekkene ble etter hvert så mange at den unge lomværen like godt imiterte Willie under TV2-showet “Stjerner i Sikte i 1997”.
Arnt Joar ”LITTLE WILLIE” spilte og sang bokstavelig talt fletta av de fleste av konkurrentene sine, og ble med andreplassen sin landskjent som “LITTLE WILLIE”, og med en stemme, som er mer enn “snøgg lik” Willie har han i senere år gjort seg bemerket blant publikum, så vel på festivaler som på klubbscener.
”LITTLE WILLIE” er klar for å innta norske scener med sin Willie Nelson tribute med bandet Ghostriders som består av et knippe erfarne musikere fra Gudbrandsdalen og Østerdalen.
Ola Grøsland
Kongens fortjenstmedalje til Ola Grøsland
Fylkesmannens hilsen i forbindelse med utdeling av Kongens fortjenstmedalje til Ola Grøsland. Jeger kommet hit i dag,
på vegne av Kongen for å hedre deg, Ola Grøsland for ditt samfunnsengasjement.
Ola Grøsland har i snart 50 år gjort en stor og uegennyttig innsats som folkemusikksamler, formidler,utøver og organisator innen folkemusikken. Han har vært trofast mot sin egen folkemusikkbakgrunn fraVågå. Men han har også favnet videre, og har en enestående kunnskapsmengde om folkemusikk ogfolkemusikk- tradisjoner landet rundt. Han har vært utøver, formidler, instruktør, organisator og kunnskapsbase i folkemusikk og han har vært og er en omdømmebygger for norsk folkemusikk. Dennekunnskapen har han raust delt ut til de som har hatt behov for et 'kompass' for å orientere seg i vrimmelen avmeninger og tradisjoner i vår folkekultur.
Ola Grøsland har gitt verdifulle bidrag med å samle og arkivere folkemusikk privat.
Han har hentet frem og revitalisert tradisjonsbærere og utøvere som av ulike grunner har lagtfolkemusikken litt til side og blitt mindre hørbare og synlige i miljøet. Dette har ført til at lite kjent og litebrukt musikk har blitt reddet fra glemselen. Han har også initiert og stått for mange radioprogram med ogom spelmenn og slåttespel frå Gudbrandsdalen; med 30 folkemusikktimar i NRK og ei mengd program idistrikts- og lokalradioen. Han har også vore ein aktiv organisasjonsmann, som leiar i Gudbrandsdalfolkemusikklag og no Vågå spel- og dansarlag
Ola har vært trofast mot hjembygda si og hatt verv i lokalpolitikk, historielag, og turlag. Og han har ogsåbistått ved livets slutt ved å forrette ved borgerlige begravelser når nære bekjente har gått bort. Gjennomalle disse årene har han kombinert aktiviteten innen folkemusikken med å ha full stilling som lektor i denvideregående skolen.
Ola Grøsland har gjort en innsats for norsk folkemusikk og folkedans. Han har dyp innsikt i nær allegenrer av norsk folkemusikk og dans. Jeg kan vel kanskje si at Ola gjennom sitt store engasjementhar vært med på å berge tradisjonsmusikk fra
«glemselen». Han ble i 2002 utnemnd til æresmedlem i Vågå spel- og dansarlag for sin utrettelege innsatsfor arbeidet i folkemusikkens teikn, og nå altså som heidersmedlem i FolkOrg!
Ole Ivars
OLE IVARS ruller videre inn i nok et år!
OLE IVARS startet i Hamar-området i 1964 og har stadig mjøsbyen som base. Bandet har en tilhengerskare som omfatter folk i alle aldre, og i flere land. Tidligere var det kun moderlandet som var nedslagsfeltet, men i de siste årene har de spilt i både Sverige, Spania, på Færøyene, og til og med i Latvia. For sin innsats i Sverige ble de for få år siden kronet med SVENSK GULLPLATE for albumet Ole Ivars 40 Beste! De har først og fremst spilt til dans for” folket” i hele sin lange karriere, noe som på en måte kulminerte med at de fikk det ærefulle oppdrag å spille opp til dans, da Den Norske Opera & Ballet ble åpnet i 2008. Da var publikummet kongelige, ministere og andre celebriteter. Samme året deltok bandet i MGP for første gang med sin egen sang, «Som i himmelen». De kom helt til finalen i Oslo Spektrum. Siden 2004 har de også spilt flere titalls julekonserter i kirker rundt om i landet. I jubileumsåret 2014, da bandet fylte 50 år, klatret Ole Ivars enda et steg opp på kulturstigen, ved å spille både show og konserter for sittende publikum i landets mange kultur- og konserthus. De er kjent fra en rekke TV-opptredener, bl.a.” Den store klassefesten”,” Fire stjernersmiddag”og ” Lindmo”.NRK TV gjorde også opptak fra jubileumsfesten i Vikingskipet på Hamar, da bandet fylte 50 år. Foruten at konserten ble sendt flere ganger på NRK, ble den også sendt i beste sendetid for broderfolket, på SVT 1, på selveste nyttårsaften i jubileumsåret.
Per Anders Nordengen
Per Anders Nordengen er prest, foredragsholder, forfatter og samtaleveileder. Han har vært ansatt i firmaet Psykologbistand i Oslo og i et konsulentfirma hvor han blant annet jobbet med store nedbemanninger, lederutvikling og omstillinger. Han har også vært personalsjef i reklamebyrået McCann.
Nordengen er utdannet teolog, og arbeidet som prest i mange år både i Norge og Sør-Afrika. Han var prest i en farget menighet i Sør-Afrika fra 1985 til 1987, under noen av de verste årene i apartheids moderne historie.
Tiden i Sør-Afrika og engasjementet mot apartheid har lært Nordengen noe om hva håp, visjoner, drømmer og engasjement kan føre til.
Mange år i kirke og næringsliv har gitt Per Anders Nordengen gode erfaringer for mennesker i ulike livssituasjoner. Han har vært mye brukt i radio og TV, har skrevet flere bøker, samt en rekke artikler i dagspresse og tidsskrifter.
Nordengen underholder og engasjerer, både på kick-off, næringslivsseminarer, konferanser, internmøter og andre arrangementer.
Nordengen bruker hverken Power Point eller manuskript, men gjør hvert enkelt seminar til en unik opplevelse med sin levende fortellerform. Presentasjonene inneholder både humor og alvor.
The Beatnicks
THE BEATNICKS
1961 – 2019
Beatnicks ble startet av Svein Finjarn i 1961, Svein er fortsatt primus motor i bandet. Det har hvert en rekke besetninger gjennom flere år. I 2019 fremstår bandet med topp musikere fra masse forskjellige band. Bandet har hele veien hvert tro mot sin stil, en blanding av pop og skikkelig svingbar rock. Man må heller ikke glemme deres fantastiske fremførelse av instrumentalere fra flere utgivelser gjennom tidene. Bandet har lydfestet mere en 200 låter på plate.
Vi må heller ikke glemme at Svein Finjarn ble innlemmer i Rockheims Hall Og Fame i 2016.
Dagens Beatnicks er.
Svein Finjarn: gitar og vokal
Per Fredrik Kjølner: gitar og vokal
Bjørnar Strøm: bass og vokal
Bjørn Jensen: Sax, gitar og vokal
Tor Arild Andersson: Keyboards og vokal
Per Bakkelund: Trommer